DISSENY ESCÈNIC COM A EINA I ESTRATÈGIA EN L’ESPAI EDUCATIU/ CANVIS DE MODELS (I)

El disseny de l’espai escènic i els seus marges és un mètode en sí mateix que contribueix a fer possible la comunicació entre qui emet i qui rep els missatges.

En les arts escèniques parlem de directores, dramaturg, públic, actors, públic-actor, dissenyadores d’escena, productor, tècniques, però fàcilment podriem fer un paral·lisme entre aquest grup i el conjunt de professionals que formen el sistema educatiu.

La dramatúrgia per la pedagogia, el dramaturg per la directora (i pel mestre). L’actor, també pel mestre i el públic per l’alumnat. I el públic-actor?

Una comunitat viva necessita, espera i provoca canvis de model. D’aquesta necessitat o voluntat de sentir i experimentar situacions innovadores i històries diferents, naixen nous formats i nous llenguatges.

Aquests formats i llenguatges tot sovint capgiren l’imaginari estètic de l’espectador, el canvien d’ubicació i fins i tot li proposen teatre que no veu, textos que no transporta cap actor, espais teatrals fora d’Espais Teatrals i moltíssimes altres propostes que mantenen les arts escèniques vives i necessàries.

El públic s’ha intentat adaptar a aquests nous formats i llenguatges tal i com els creadors escènics ho han intentat amb ell. Igual que els receptors d’arts escèniques exigien innovació i implicació, els creadors de projectes escènics els han exigit la seva participació en els seus treballs més enllà de ser observadors o receptors d’aquests.

El públic-actor naix d’aquesta necessitat recíproca d’actuar junts per a agumentar la capacitat de generar projectes gratificants i necessaris per a ambdues parts.

 

Substituint les paraules marcades en aquest color per d’altres que es relacionin amb la comunitat educativa tal com: públic per alumnat, arts escèniques/projectes escènics per projectes educatius, el text amplia el seu sentit. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s