ESCENOGRAFIA DE PROTESTA

Les demostracions de l’imaginari visual d’una comunitat s’evidencien als espais on aquesta hi fa vida. Si parem a mirar el món urbà contemporani, possiblement podria extreure’s alguna conclusió sobre la relació entre l’imaginari estètic d’una comunitat i la seva manera d’exercir la protesta públicament o, sinó en protestar, en la seva manera de reivindicar.

Olympia 1968

 

El context estètic en que es desenvolupa una acció de protesta o reivindicació esdevé, excepte en casos puntuals, del mateix col·lectiu que organitza la protesta i que, per tant, es sent més o menys directament afectada pel cas que els ocupa. D’aquí pot entendre’s que la forma que l’acció de protesta prendrà serà dacord amb l’imaginari estètic i especialment, l’imaginari plàstic d’aquestes persones. La formalització d’aquesta acció, doncs, parla prou honestament dels referents d’aquest col·lectiu i també de la projecció que tenen sobre el futur també a nivell estètic.

Manifestacions, concentracions, instal·lacions, manifestos, performances, accions teatralitzades, parlaments, marxes,… Cadascuna d’aquestes formes té darrera un treball de disseny més o menys elaborat o conscient que determina el material que s’utilitza i com i d’on aquest s’adquireix, la localització de l’acte, el recorregut si n’hi ha, l’evolució de l’acció, el vestuari dels participants si s’escau, la seva durada, la música o el silenci…

Dit això, tendeixo a pensar que les escenografies de protesta d’una comunitat parlen d’aquesta, dels seus referents i de les seves intencionstant o més fidelment que els seus teatres, museus i publicacions. Les escenificacions de la protesta semblen, doncs, un bon punt de partida per treballar en llenguatges intel·ligibles entre creadors escènics i les persones amb qui pretenen comunicar-se. 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s